Get the Flash Player to see this rotator.
Home » Sport

INFORMACIJA O REALIZACIJI SPORTSKIH SADRŽAJA TE SADRŽAJA FIZIČKE KULTURE

 

Na području općine Kladanj u toku 2008. godine djeluju udruženja građana koja se bave razvojom sporta i fizičke kulture i Sportski savez općine Kladanj čije su članice:

- Školsko sportsko društvo JU Osnovna škola „Kladanj" u Kladnju,

- Školsko sportsko društvo JU Osnovna škola „Stupari" u Stuparima,

- Školsko sportsko društvo JU Mješovita srednja škola „Musa Ćazim Ćatić",

- Nogometni klub "Konjuh" Kladanj,

- Skijaški klub "Kladanj - 82" Kladanj,

- Košarkaški klub „Kladanj - 72" Kladanj,

- Rukometni klub „Kladanj" Kladanj,

- Rukometni klub „Saruk" Kladanj,

- UG za sport i rekreaciju invalida općine Kladanj,

- Društvo pedagoga fizičke kulture općine Kladanj,

- Nogometni savez općine Kladanj,

- Šahovski klub „Konjuh" Kladanj,

- Sportsko-ribolovno društvo „Drinjača" Kladanj.

Sportski savez općine Kladanj je osnovan 2004. godine sa zadatkom da prije svega  finansijski pomogne rad  svojih članica putem kvalitetne raspodjele sredstava, dok će se kontinuiranim radom sa mlađim selekcijama stvarati uslovi da sa radom krenu i klubovi iz grupe dvoranskih sportova koji imaju tradiciju na ovim prostorima, da potiču i koordiniraju učešće svojih članica u organizaciji sportskih manifestacija, da kontinuirano jačaju razvoj masovne fizičke kulture kroz rad školskih sportskih društava, da vrše planiranje i programiranje sportsko-rekreativnih aktivnosti na području općine Kladanj, da vodi brigu o zdravlju sportiste i ukupnom njegovom statusu te drugih sličnih aktivnosti i obaveza.

U okviru školskih programa djeluju škole fudbala, rukometa, odbojke, košarke i slično koje vode nastavnici fizičke kulture i istaknuti sportski radnici. Škole organizuju školska i općinska takmičenja u sportskim igrama i disciplinama, ali nisu rijetka ni učešća na kantonalnim takmičenjima. Ipak najveću vrijednost imaju sportska druženja i takmičenja koja organizuju ove tri javne obrazovne ustanove sa području naše Općine jer je tu snaga zajedništva na prvom mjestu. Srednja mješovita škola kao i centralne osnovne škole u Kladnju i Stuparima imaju salu za tjelesni odgoj, dok je sa područnim školama drugačije. Radeći u takvim uvjetima, svake godine se organizuju takmičenja iz raznih sportskih disciplina za djevojčice i dječake u okviru osnovnih škola. Sportske sekcije osnovnih i srednje škole okupljaju oko 400 učenika i učenica.

UG, škole i škole sporta uzimaju učešća u razvoju  sporta i spotrske kulture na području općine Kladanj, kao i obilježavanju značajnih datuma u sportskom dijelu programa, organizovanjem mnogobrojnih turnira i turnira koji u nazivu nose imena naših istaknutih sportista koji na žalost nisu među nama. Ovi turniri se već dugi niz godina održavaju u isto vrijeme sa sve većim učešćem i interesovanjem tako da su dio naše tradicije.

Takođe se i Sportsko veče, odnosno proglašenje najuspješnijih sportista i ekipa općine Kladanj održava svake godine u januaru mjesecu.

U 2008. godini Radničke sportske igre su trajale 13 (trinaest) dana i učestvovalo je 13 (trinaest) ekipa. RSI su dobro organizovane i uspješno završene uz punu pažnju i veliko interesovanje sugrađana koji su svakodnevno pratili ove sportske događaje.

Na području općine Kladanj se svake godine tradicionalno održava niz memorijalnih turnira kao što su:

  1. memorijalnog turnira „Mašo - Meša"
  2. memorijalni turnir „Edina Čamdžić"
  3. menorijalni turnir „Hemed - Feho"
  4. memorijalni turnir „Sulejman Kuluglić"
  5. memorijalni turnir „Rustemović Asmir"
  6. memorijalni turnir „Ismet Rustemović - Belja"

Općina Kladanj je planirala i dobrim dijelom realizirala niz projekata koji se odnose na rekonstrukciju, odnosno izgradnju sportskih poligona na otvorenom. Do sada su urađeni sportski poligoni u Tuholju, Gojakovićima, Brateljevićima, Kladnju, Stariču, Ravnama, Turalićima, Brlošcima, Stupari Centaru i Tarevu, čime Općina direktno podržava razvoj masovnog sporta i fizičke kulture. Postojeći broj objekata za potrebe sporta ne može u potpunosti zadovoljiti sve potrebe za raznovrsnim sportskim aktivnostima i sadržajima. U cilju unapređenja i omasovljenja sporta i određenih sportskih disciplina urađen je izvedbeni projekat sportske dvorane za koju su dijelom obezbijeđena sredstva i čiji početak izgradnje se očekuje u ovoj godini.

Završene su i aktivnosti na rekonstrukciji Ski lifta „Karaula" Kladanj i ma kako to izgledalo u vrijeme globalnog zagrijavanja, ne treba posebno naglašavati značaj ovog projekta koji doprinosi razvoju zimskog sporta, kao i razvoju turizma na našoj  općini. Rad skijaškog kluba "Kladanj - 82" Kladanj, takođe, sa svojim članstvom od oko 220 članova, doprinosi razvoju zimskih sportova i boravku na svježem zraku za one koji se ne bave sportskim aktivnostima. Redovno obilježavaju i početak i kraj zimske sezone uz divna, neformalna druženja svih generacija.

Košarkaški klub „Kladanj - 72" ima oko 60 aktivnih članova i takmiči se sa slekcijama pionira, kadeta i juniora. U 2008. godini selekcija pionira je zauzela II (drugo) mjesto u Ligi mladih Regionalnog košarkaškog saveza Tuzla iako su trenirali u relativno neuslovnoj fiskulturnoj sali.

Nogometni klub „Konjuh" Kladanj u prošlom periodu aktivno se takmičio sa seniorskom selekcijom u I kantonalnoj ligi gdje je u polusezoni tkmičarske 2008/2009 godine zauzeo I (prvo) mjesto. U novije vrijeme klub okuplja djecu i omladinu u svim uzrasnim kategorijama.

Rukometni klub „Saruk" i Rukometni klub „Kladanj" su dokaz za postojanje potencijala. RK „Saruk"  postiže jako zapažene rezultate iako trenažni dio obavljaju u veoma teškim uvjetima, a prvenstvene utakmice igra na strani. Uslovi kakvi jesu na terenu su vjerovatno i razlog zbog kojeg se RK „Kladanj", i muške i ženske populacije i prestao takmičiti te svoje aktivnosti sveo na organizovanje memorijalnog turnira „Mašo - Meša" koji je u 2008. godini bio međunarodnog karaktera. Svoje aktivnosti manifestuju i kroz učestvovanje na turnirima u Zaječaru, Osijeku, Cazinu i Živinicama.

UG za sport i rekreaciju invalida općine Kladanj egzistira od 2006. godine i ima aktivne sekcije u sportskom ribolovu, stonom tenisu, streljaštvu i šahu, a u 2008. godini je postiglo znalajne rezultate na Kantonalnom i Državnom prvenstvu.

Nogometni savez Općine Kladanj svoje aktivnosti provodi kroz rad Asocijacije nogometnih sudija i delegata u okviru Nogometnog saveza TK.

Šahovski klub „Konjuh" Kladanj organizuje općinski ligu, radi sa mladima i organizuje memorijalni turnir „Edina Čamdžić".

Sportsko-ribolovno društvo „Drinjača" Kladanj je nova članica Saveza tako da su u drugoj polovici 2008. godine svoje aktivnosti sveli na poribljavanje rijeke Drinjače pastrmkom i šaranom.

Obrađivač:

Služba  za društvene djelatnosti i opću upravu

 

 

 

Molimo da unesete tekst za pretragu.

Webmail

Javni pozivi, Konkursi...
» 17-Mar-17 12:20
JAVNI NATJEČAJ – GRANT SREDSTVA 2017
...